KLAS 1AT1 ALS FACT CHECKER BIJ HET ONDERWERP VERKIEZINGEN
Leerlingen uit 1AT1 zijn tijdens de landelijke verkiezingen van de Tweede Kamer bezig geweest met de opdracht een krant te maken voor het vak Informatiekunde.
Ze moesten gezamenlijk een voorpagina maken, een fotopagina, en daarnaast een individuele pagina.
Er werd gewerkt in groepen van gemiddeld 3 personen.
Ze konden het eerder dit jaar geleerde met deze opdracht in de praktijk brengen.
De voorpagina had een verplicht deel, namelijk: verkiezingen, klimaat, Covid-19 en buitenland. Op de individuele pagina zat een verplicht deel, en een keuze deel. In het keuzedeel zat o.a. cyberpesten, internetcriminaliteit, Kamala Harris en Aung San Suu Kyi.
Op de fotopagina moesten leerlingen Fake News creëren. Daarvoor maakten ze een eigen foto die bewerkt moest worden op de computer.
De groepen maakten ook een eigen verkiezingsaffiche voor een zelf opgerichte fictieve partij.
Het doel van de opdracht was o.a.: inzicht krijgen in verkiezingen, wat de invloed is van water en het klimaat, en open staan voor andere geluiden uit de samenleving.
Denk ik zelf na, of doet een ander dat voor mij? Wat is waar?
Schrijven van teksten, en zo te formuleren dat anderen ze begrijpen. Welke teksten komen op mij af? En, hoe interpreteer ik deze?
Belangrijk is je bewust te worden van ‘The Confirmation Bias’: de neiging om te zoeken naar informatie die overeenkomt met onze verwachtingen en overtuigingen.
Hier sluit Mediawijsheid bij aan: effectief en veilig verwerken van informatie en het kritisch beoordelen van nieuwsbronnen op validiteit.
Het resultaat was een krant met een eigen bedachte naam, inhoudelijk en kritisch.
De krant en de affiches zagen er mooi en divers uit.
De docent kijkt met trots terug op dit project.
